Voedselveilig barbecueën, zo doe je dat!

Afbeelding van davyart via Pixabay Online Horeca Beurs

Barbecueën, het is en blijft onze geliefkoosde zomersport. Maar, geen sport is zonder gevaar! Wat kan je doen om de risico’s te beperken, de voedselveiligheid zo goed als mogelijk te garanderen en onaangename verrassingen achteraf te vermijden? Hieronder enkele essentiële tips en tricks van Testo, de wereldleider in innovatieve meetoplossingen.

In gunstige omstandigheden vermenigvuldigen bacteriën zich elke twintig minuten. Honderd bacteriën kunnen er zo in nauwelijks vijf uur tijd meer dan drie miljoen (!) worden. Opletten is dus de boodschap. Met onderstaande zaken kom je alvast een heel eind.

Voedselthermometer testo 104-IR

Een van de cruciale elementen voor de verspreiding van bacteriën is temperatuur. Daarom is het van het grootste belang om de voedingswaren die het snelst bederven en het grootste risico op voedselvergiftiging inhouden, met name vlees, vis en gevogelte, van winkel tot barbecue zo veel mogelijk gekoeld te houden.

 • Dat begint al in de winkel, door deze producten als laatste in je karretje te leggen, en ze onderweg naar huis in een koelbox of -tas te bewaren. 
 • Thuis aangekomen plaats je de producten zo snel mogelijk in de ijskast, waarvan de temperatuur best op 4°C ingesteld staat. De beste plaats om ze te bewaren is onderaan in de ijskast, net boven de groentelade, waarachter de koelelementen zitten. Want, ook in de koelkast stijgt de warmte.
 • Gebruik je diepgevroren producten, zorg dan dat deze volledig ontdooid zijn vooraleer ze op de barbecue te leggen. Idealiter laat je ze langzaam en veilig ontdooien in de koelkast.
 • Bijgerechten zoals sla, koude aardappelen, pastasalades of andere deegwaren blijven best tot vlak voor het opdienen in de koelkast.
 • Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Gebruik dan een voedsel- of steekthermometer: daarmee kan je zowel de temperatuur onderaan in de koelkast als de kerntemperatuur van je vlees/vis/gevogelte bij het bakken meten, of de temperatuur van uitstaand voedsel.

Gebruik aparte snijplanken om groenten, vlees en vis te versnijden, en was vooraf en tussendoor je handen.

Zorg ervoor dat je BBQ-rooster steeds proper is. De E. coli-bacterie, die onder meer diarree en urineweginfecties kan veroorzaken, kan tot een maand overleven op je barbecuerooster. Reinig het rooster dus altijd grondig.

Gebruik drie verschillende vorken tijdens het barbecuen. Doorgaans gebruiken mensen eenzelfde vork of spatel om etenswaren op de barbecue te leggen, erin te prikken om de gaarheid na te gaan, en ze er vervolgens af te nemen. Hierdoor worden bacteriën makkelijk overgedragen van rauw naar gebakken voedsel. Daarom gebruik je eigenlijk best drie vorken, eentje voor het rauwe vlees, eentje om de gaarheid te checken, en eentje om het gebakken vlees weer van de barbecue te halen.

Bereid voedsel zet je best nooit langer dan twee uur op tafel. Zet daarom een beperkte hoeveelheid op tafel, vul bij wanneer iets op raakt, en gooi het na twee uur weg.

Tot slot, nog een algemene keukentip die niet enkel voor bij de barbecue geldt: schotelvodden bevatten doorgaans miljoenen bacteriën. In plaats van je keuken ermee te kuisen verspreid je er dus eerder bacteriën mee. Spoel je schotelvod daarom dagelijks meerdere keren in heet water met zeep en was ze minstens eenmaal per week in de kookwas.

Testo België – Meetinstrumenten waar u op kan rekenen

Over Testo

Testo, dat zichzelf in 1957 op de kaart zette met de ontwikkeling van de eerste elektronische thermometer, is wereldleider in innovatieve, high-precision meetoplossingen en -technologie voor HVAC/R (Heating, Ventilation, Air Conditioning and Refrigeration), voeding, farma en industrie. Het Duitse bedrijf, met wortels in het Zwarte Woud, telt vandaag 36 dochtermaatschappijen en 3.400 werknemers in 25 landen over de hele wereld. 

De producten, oplossingen en diensten van Testo maken het mogelijk om tijd en middelen te besparen en de kwaliteit van goederen te verbeteren, om zo bij te dragen tot de bescherming van onze gezondheid en het milieu. 

Momenteel draait het bedrijf een omzet van 400 miljoen euro, waarvan telkens een tiende in R&D geïnvesteerd wordt. De Belgische tak van Testo werd in 1986 opgericht door Jean-Pierre Van der Kelen en is, na Duitsland, het belangrijkste land van de groep, zowel in omzet als qua innovatie.

Paul Geens

PR consultant, Evoke

paul@evokepr.be

Deel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
 • Nog geen reacties
 • Voeg reactie toe

  Meest gelezen berichten

  Horeca Winkel

  Horeca België

  Horeca IMMO

  Blijf op de hoogte

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  Geen spam, alleen meldingen over nieuwe producten, updates.

  Lees ook

  Gerelateerde berichten

  Bodhi-Drinks-leverancier-groothandel-online-horeca-beurs

  Bodhi Drinks

  Bekeken: 1.069 Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op LinkedIn Inspiring People to Drink Different She believe you can drink different. That’s why she

  elixir-d-anvers-news-Frankfurt-international-spirits-trophy-winner

  Opnieuw goud voor Elixir d’Anvers Extra

  Bekeken: 884 Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op LinkedIn Ieder jaar vindt in Duitsland de Frankfurt International Spirits Trophy plaats. Een grote internationale wedstrijd waar

  Yes, we zijn los!

  Bekeken: 1.180 Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op LinkedIn Over exact 3 maanden barst BBB Maastricht weer los en vanaf vandaag kun jij