Horecatrends in 2022: wat is, wordt en blijft er belangrijk

Vaak aan de start van het nieuwe jaar worden allerlei trends belicht. Dit geldt natuurlijk ook voor de horeca. Lightspeed heeft de horecatrends 2022 op een rijtje gezet.

Geschreven door Sam Bursens van Lightspeed

Het begin van het jaar is een goed moment om na te gaan wat voor impact bijna twee jaar pandemie op de horeca heeft gehad, maar vooral ook de ideale gelegenheid om vooruit te kijken naar wat er ons als sector te wachten staat.

Toegegeven, onze pogingen om ons los te maken uit de halsstarrige greep van het coronavirus verlopen met horten en stoten. Evengoed is het inspirerend om te zien hoe de sector zich heeft verzet, heruitgevonden en is geëvolueerd sinds het aanbreken van de pandemie.

Tijdens de dieptepunten van de crisis is deze heruitvinding hand in hand gegaan met het ontstaan van enkele trends die ongetwijfeld in 2022 een even belangrijke rol zullen spelen.

Het belang van een langetermijnvisie

Terwijl de eerste lockdown de hele sector volledig heeft verlamd, staan horecaondernemers het tegenwoordig niet meer toe dat het sluiten van hun zaak ook een halt aan hun inkomsten toeroept. De klassieke ad hoc mentaliteit is ingeruild voor een creatieve, out-of-the-box “aanpassen of ondergaan” ambitie. Meer dan ooit is gebleken dat een langetermijnvisie daarbij van fundamenteel belang is.

Volgens het principe “werk aan uw zaak, niet in uw zaak,” zijn horeca-ondernemers meer gaan nadenken over manieren om aanhoudend en duurzaam succes te garanderen in plaats van louter gefocust te zijn op dagomzetten. Meer en meer zijn multi-location ondernemingen of horecaketens gaan evolueren richting feitelijke bedrijven. Hier wordt er een duidelijk onderscheid gemaakt tussen het team dat verantwoordelijk is voor de dagdagelijkse operaties op de werkvloer en het team dat zich bezighoudt met de aanpak, groei en visie voor de toekomst. Een dergelijke bedrijfsmentaliteit heeft als doel een voortdurende en blijvende impact te hebben op een continu groeiend en loyaal klantenbestand, ongeacht wat er gebeurt in de buitenwereld.

Personeelstekort versus digitalisering

De lockdowns hebben niet alleen een impact gehad op ondernemers, maar ook op het leger aan personeel dat werkzaam is in de horeca. Technische werkloosheid voorzag zowel werkgevers als werknemers van de nodige financiële ademruimte, maar creëerde voor veel werknemers ook zeeën van tijd om na te denken over hun huidige werksituatie. Onduidelijke werkvooruitzichten heeft een groot deel van het horecapersoneel doen switchen van sector, met als gevolg dat er op dit moment een groot tekort is aan personeel.

De kost van arbeid is een aanhoudende kwestie in de Belgische horeca. Nu er echter een tekort aan arbeidskracht is, zetten veel zaken in op digitalisering, automatisering en minder arbeidsintensieve hulpmiddelen, zoals online reserveringssystemen en contactloze bestel- en betaalopties. De opkomst van dergelijke concepten heeft voor een win-win gezorgd in deze situatie: de kost van zo’n digitale tool ligt aanzienlijk lager en lost – weliswaar niet helemaal, maar wel voor een deel – het tekort aan personeel op.

Horeca 2.0: flexibel en wendbaar

Wat ook gebleken is, is dat de 2.0 versie van een doorgaans traditionele sector zich in tijden van nood ontzettend flexibel en wendbaar heeft opgesteld. Uiteraard is deze wendbaarheid voor een groot deel geboren uit noodzaak, maar het bewijst toch dat de overlevingsdrang van de horeca diep gaat.

Lockdowns hebben horecazaken niet tegengehouden om hun restaurant, eetwinkel en zelfs café online te brengen in de hoop alternatieve omzetkanalen te vinden. De stap naar het digitale rijk bleek een stuk minder uitdagend te zijn wanneer het noodzakelijk werd om te overleven.

Het belang van wendbaarheid en flexibiliteit zal zich zeker doorzetten als één van de voornaamste horecatrends in 2022 – deels omdat het einde van de crisis jammer genoeg nog niet in zicht is, deels omdat zo’n ingesteldheid veel zaken door verschillende dieptepunten heeft geloodst.


Waar een wil is, was een weg – en nu een terras

Waar in 2019 het idee van een terras mogelijks te duur of zelfs financieel irrelevant was, zijn de enige horecazaken waar zich dit jaar geen terras bevindt, zaken die letterlijk niet over de nodige vierkante meters beschikken.

Voetpaden, parkeerplaatsen en laad- en losruimtes werden in een mum van tijd omgetoverd tot kleine buitenparadijzen, verzorgd tot in de kleinste details en aangepast aan elk seizoen. Net zoals bij de vormgeving van het interieur van een horecazaak hebben terrassen sinds dit jaar van dezelfde mate aan waardering kunnen genieten. Het terras is doorheen de pandemie geëvolueerd van de enige toegelaten eet- en drinkplek naar een natuurlijke en volwaardige extensie van een horecazaak.

Veel horeca-ondernemers hebben zich bij de heropening gerealiseerd dat een terras een blijvend kanaal van inkomsten kan zijn, ongeacht het seizoen. Het was misschien geen horecatrend voor iedereen in 2019, maar dit jaar zullen terrassen ongetwijfeld een even belangrijke rol spelen.

Speelt u in op de veranderingen?

Horecatrends veranderen enkel écht drastisch als de wereld drastische veranderingen ondergaat. Het consumptiegedrag en het verwachtingspatroon van gasten heeft zich op een gelijkaardige wijze nog nooit zo snel aangepast aan een nieuwe situatie. Wat pre-corona al gold, zal zich ongetwijfeld ook doorzetten in 2022. Hoewel het nog steeds onduidelijk is wanneer we deze crisis daadwerkelijk achter ons kunnen laten, zal 2022 ook aantonen of de relatief nieuwere horecatrends een blijvende impact op de sector zullen hebben – of niet.

Deel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
 • Nog geen reacties
 • Voeg reactie toe

  Meest gelezen berichten

  Horeca Winkel

  Horeca België

  Horeca IMMO

  Blijf op de hoogte

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  Geen spam, alleen meldingen over nieuwe producten, updates.

  Lees ook

  Gerelateerde berichten

  Bodhi-Drinks-leverancier-groothandel-online-horeca-beurs

  Bodhi Drinks

  Bekeken: 1.138 Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op LinkedIn Inspiring People to Drink Different She believe you can drink different. That’s why she

  elixir-d-anvers-news-Frankfurt-international-spirits-trophy-winner

  Opnieuw goud voor Elixir d’Anvers Extra

  Bekeken: 953 Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op LinkedIn Ieder jaar vindt in Duitsland de Frankfurt International Spirits Trophy plaats. Een grote internationale wedstrijd waar

  Yes, we zijn los!

  Bekeken: 1.238 Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op LinkedIn Over exact 3 maanden barst BBB Maastricht weer los en vanaf vandaag kun jij