Hoe digitale tools de horeca kunnen helpen bij het opvangen van de zomerdrukte

Online horeca beurs foto pixa bay by bridgesward

Het zomerseizoen is voor veel horecaondernemers doorgaans een belangrijke periode, en dit jaar des te meer omdat de komende zomer er één zonder lockdowns of restricties hoort te zijn. In aanloop naar de zomer – zolang het lenteweer het toelaat – openen veel horecazaken hun terras of patio om meer capaciteit te kunnen opvangen, extra tafels te bezetten en meer omzet te kunnen draaien.

Om dat te kunnen doen, is er vaak ook extra personeel nodig – iets wat vandaag helaas niet zo vanzelfsprekend is. De horeca kampt jammer genoeg nog steeds met een tekort aan personeel, wat voor problemen kan zorgen voor horecazaken die net voor deze periode op zoek zijn naar extra arbeidskracht. Gelukkig zijn er talloze digitale tools en hulpmiddelen die horecaondernemers kunnen gebruiken om én de zomerdrukte beter te managen én tegelijkertijd het tekort aan personeel op te vangen. 

Het tekort aan vs. de kost van personeel

Voor er een sprake was van een tekort aan personeel, werd personeel in de horeca vaak in één adem vermeld met “kosten”. In België is het geweten dat de kost van arbeid het zwaarst doorweegt op horeca uitbaters. Opvallend genoeg is vandaag de nood aan personeel belangrijker dan wat het kost. 

Terwijl het personeelstekort voor het grootste deel te wijten is aan de pandemie, hebben opeenvolgende lockdowns en restricties ook een boost gegeven aan de acceptatie en implementatie van digitale tools in de horecasector. Wat blijkt? Veel van deze tools hebben niet alleen in de voorbije twee jaar voor hulp gezorgd in tijden van nood, maar ontegensprekelijk ook een oplossing aangeboden voor het groeiende tekort aan personeel – en dat aan een fractie van de prijs. 

QR-codes: minder personeel, minder druk

Denk aan de implementatie van QR-codes, digitale menu’s en contactloos bestellen en betalen. Waar vroeger uw zaalpersoneel elke bestelling manueel opnam, ingaf in de kassa, doorgaf aan de keuken en zelf ook afrekende, zijn al deze handelingen met één code verlegd van personeel naar gast. 

Geef gasten de autonomie om zelf te bestellen – waar, wanneer en hoeveel ze maar willen – en het probleem van een tekort aan personeel verandert in een besparing op personeel. Digitalisatie maakt personeel niet irrelevant, maar het verlicht de druk van het weinige beschikbare personeel van vandaag in het uitvoeren van taken waar vroeger meerdere personen voor nodig waren.

Extra capaciteit vereist extra flexibiliteit

Het toevoegen van een terras, patio of extra tafels aan uw normale bezetting om extra capaciteit op te vangen, vraagt om extra flexibiliteit. Meer capaciteit betekent namelijk meer volk, en meer volk betekent meer kansen op grotere groepen, onverwachte gasten en meer tafelverplaatsingen en toevoegingen. Efficiënte organisatie en het behouden van overzicht is key om zo’n situaties in goede banen te leiden. 

Dat hoort u vandaag ook niet meer op papier te doen. Digitale en flexibele zaalplannen – een vooraanstaande feature van moderne kassasystemen – lossen dit op. Een modern horeca kassasysteem zoals Lightspeed Restaurant maakt het mogelijk om eenvoudig een zomerterras of -patio toe te voegen aan uw bestaand zaalplan in uw backoffice en, wanneer en waar nodig, tafels aan te passen, toe te voegen of te verplaatsen, zodat uw personeel altijd weet waar naar toe te gaan. 

Lightspeed horeca belgie online horecabeurs

Het creëren van extra capaciteit ter voorbereiding van de zomer moet in uw (financieel) voordeel werken, en niet voor (meer) problemen zorgen wat tafelbeheer of personeelsbehoeften betreft. 

Hoe geïntegreerde betalingen bijdragen aan efficiëntie

Wanneer uw zaak en terras helemaal vol zit en u potentiële gasten ziet voorbij lopen, streeft u als horecaondernemer naar een zo efficiënt mogelijke rotatiesnelheid van uw tafels – zonder gasten het gevoel te geven dat ze moeten vertrekken. 

Daarom is het belangrijk dat elk aspect van de gastervaring zo efficiënt mogelijk verloopt: van bestelling over bediening tot betaling en afrekening. Geïntegreerde betalingen kunnen bij de  voor extra verlichting zorgen. Door uw betalingen rechtstreeks te integreren in uw kassasysteem, maakt u het manueel verzoenen van bestellingen met betalingen overbodig. Opnieuw een taak minder voor uw personeel, waarbij u bovendien ook het risico op manuele invoerfouten enorm vermindert. 

Denk aan hoe vlot uw dagafsluiting zou verlopen, wanneer al uw verkopen op het einde van de shift al gesynchroniseerd zijn in uw kassasysteem. Verder haalt u ook één van de zoveelste externe partijen weg door met één provider te werken voor zowel uw kassa- en bestelsysteem als uw betalingen. Het resultaat? Minder zorgen, meer tijd, minder kosten, meer omzet – een win-win situatie voor elke horecaondernemer, vooral tijdens drukke zomer- en weekenddagen.

Tradities en digitalisatie: perfect verzoenbaar

De Belgische horecasector is gebouwd op tradities en conventies die zowel vanuit het perspectief van de uitbater als dat van de gast soms moeilijk los te laten zijn. Maar de voorbije jaren hebben aangetoond dat iedereen verandering accepteert als het alternatief sluiten betekende. Vandaag is digitaal ook in de horeca het nieuwe normaal, maar dat betekent niet dat personeel daarom noodgedwongen moet verdwijnen – integendeel. Personeel is een cruciaal en niet weg te denken fundament van de horeca, maar wanneer er een tekort heerst, zou het sluiten van een deel van uw zaak toch niet tot de opties mogen behoren als er alternatieve oplossingen bestaan die bovendien minder geld kosten? 

Overweeg daarom enkele van de bovenstaande tools in uw zaak te introduceren en haal alsnog het maximale uit de drukste periode van het jaar, zonder daarbij het leven van uw personeel zwaarder te maken dan nodig. Veel succes en een productieve zomer toegewenst!

Tekst: Country Manager Benelux Emine Youssef.
Bron: Lightspeed

Deel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
 • Nog geen reacties
 • Voeg reactie toe

  Meest gelezen berichten

  Horeca Winkel

  Horeca België

  Horeca IMMO

  Blijf op de hoogte

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  Geen spam, alleen meldingen over nieuwe producten, updates.

  Lees ook

  Gerelateerde berichten

  Bodhi-Drinks-leverancier-groothandel-online-horeca-beurs

  Bodhi Drinks

  Bekeken: 1.069 Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op LinkedIn Inspiring People to Drink Different She believe you can drink different. That’s why she

  elixir-d-anvers-news-Frankfurt-international-spirits-trophy-winner

  Opnieuw goud voor Elixir d’Anvers Extra

  Bekeken: 884 Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op LinkedIn Ieder jaar vindt in Duitsland de Frankfurt International Spirits Trophy plaats. Een grote internationale wedstrijd waar

  Yes, we zijn los!

  Bekeken: 1.180 Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op LinkedIn Over exact 3 maanden barst BBB Maastricht weer los en vanaf vandaag kun jij